Så kan du lindra din hallux valgus

Hallux valgus är ett tillstånd där stortån är sned och pekar istället mot de andra tårna. Detta kan medföra både tryck och skav på olika tår. Ibland kan också själva tåleden tryckas ut vilket leder till en knöl på sidan av foten. Knölen kan bli röd och irriterad och kan ge upphov till smärta.

Hallux valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna individer. Det förekommer oftare hos kvinnor än män och framträder oftast i medelåldern. Även om man tror att ärftligheten för att få hallux valgus har en stor inverkan, spelar också ett nedsjunket fotvalv och användning av trånga skor in om du drabbas eller inte.

Få hjälp med din hallux valgus

Du kan själv förebygga och lindra dina besvär genom att:

  • Bära rätt sorts skor. Du bör använda mjuka och stadiga skor med mycket plats för foten. Du bör också tänka på om du under dagen behöver byta skor, till exempel om du ska på fest och sedan gå hem. Då kanske du behöver ta med dig ett par extra skor.
  • Använd skoinlägg eller särskilda skosulor. Om du till exempel använder en pelottsula kan du hjälpa till att bygga upp det främre fotvalvet vilket i sin tur kan lindra dina besvär.
  • Skydda tårna. Idag finns en uppsjö av olika sorters skydd som tåspridare, tåringar, tåhuvor och nattstöd som kan ge lindring och skydda mot bland annat blåsor och skavsår. Du finner också olika slags gelskydd som kan lindra och minska trycket från skon.
  • Vårda fötterna. En god och regelbunden fotvård kan hjälpa dig med besvären. Du kan exempelvis mjuka upp förhårdnader, fila och smörja in fötterna med en fotkräm.

Om du har allvarliga problem med din hallux valgus kan det krävas en operation. De flesta behöver dock inte uppsöka en läkare för sina besvär. Genom att börja använda skydd och så vidare så tidigt som möjligt ger du också dina fötter de bästa förutsättningarna för att det inte ska leda till större problem. Om du använder skydd och hjälpmedel ska du använda enligt rekommendation. Du behöver till exempel ha rätt storlek, se till att huden kan andas och är torr samt att det inte sitter för hårt.