Hur och varför används BCAA pulver?

BCAA är ett av en rad olika kosttillskott som används av många som tränar regelbundet. Det består av aminosyror och kommer ofta i pulverform. BCAA pulver finns från många olika tillverkare och i många olika smaker och den som inte vet vad det är kan det också vara svårt att veta vad det kan vara bra för. Lär mer om hur och varför det används i texten nedan.

Vad är BCAA och varför kan det vara bra?

BCAA är en förkortning som står för Branched Chain Amino Acids och på svenska kallas det för grenade aminosyror. Det vanligaste är dock att man kallar det för just BCAA vilket också är samlingsnamnet för dom tre vanligaste aminosyrorna – L-leucin, L-isoleucin och L-valin. Dessa aminosyror kan inte kroppen producera själv och för att få i sig dom behöver det alltså ske via kosten och ett alternativ är då att ta det som tillskott.

Men varför är det då bra? Som dom flesta kanske vet så behövs protein som musklernas främsta byggstenar. Protein i sin tur är uppbyggt av olika sorters aminosyror och det finns ungefär 20 olika sådana – som alla behövs för att bilda protein. Av den anledningen är det många som tränar som har BCAA pulver som tillskott – just för att det fungerar som en byggsten för musklerna.

Så används BCAA pulver

BCAA pulver finns som sagt att hitta från en mängd olika tillverkare och smaker. Även ingredienserna kan skilja sig men dom flesta använder det i samband med träning. Pulvret blandas vanligen ut med vatten och ger en god och för vissa uppiggande effekt.

BCAA pulver kan användas både före, under och efter träning – dels för att bibehålla och öka muskelmassa, dels för att det kan ge en uppiggande effekt, så att man orkar mer under passet. Även veganer kan ha nytta av att ta BCAA pulver som tillskott eftersom dom främsta källorna till aminosyrorna kommer från bland annat:

  • Kött
  • Kyckling
  • Ägg
  • Mejeriprodukter

Även linser, sojaprodukter och olika sorters bröd innehåller ofta fullvärdigt protein men tränar man mycket och inte tror sig få i sig tillräckligt med protein, samt vill förhindra att musklerna bryts ned, kan alltså BCAA pulver fungera som ett bra och effektivt tillskott att ta i samband med träningspassen.