Spikmatta – så fungerar det

Tanken att lägga sig på en spikmatta kanske inte är så lockande för alla men faktum är att det finns många fördelar med att prova. Den har använts i tusentals år och många sjukgymnaster rekommenderar användning med spikmatta både för avkoppling men också för att lätta upp spänningar i kroppen. Läs mer om hur mattorna fungerar och hur dom används på fitnessfrank.com.

Användning av spikmatta

Har man aldrig använt en spikmatta tidigare är det klokt att börja försiktigt. Mattan läggs på ett mjukt underlag, till exempel i sängen eller soffan. Första gångerna kan man ligga på den i 10–15 minuter eftersom det till en början kan kännas lite obehagligt.

Tycker man att det gör väldigt ont går det bra att lägga ett tunt lakan över för att sakta vänja sig vid känslan. Därefter kan man ta bort tyget och öka på tiden efter som att det känns skönt och behagligt. Det går även bra att ha på sig en tunn t-shirt i början men det mest effektiva är att låta bar hud möta mattan.

Vad är det bra för?

När man lägger sig på en spikmatta fördelas kroppens vikt jämt över piggarna. Ett visst tryck uppstår såklart av kroppstyngden och effekten kan liknas vid akupressur, vilket gör att blodcirkulationen ökar, kärlen vidgas och spända muskler lättas upp. Trycket gör också att triggerpunkterna signalerar till hjärnan att frisätta smärtstillande endorfiner.

En spikmatta passar inte bara för personer med spända muskler utan lika väl för den som bara vill ha en avkopplande stund. Endorfinerna som frisätts i kroppen gör att man blir trött och avslappnad vilket perfekt för en stunds återhämtning eller vila.

Det finns inga vetenskapliga studier på om en spikmatta har faktiskt har någon bevisad effekt men det finns många som förespråkar den ändå. Den sägs bland annat kunna vara bra för besvär som:

  • Trötthet
  • Sömnlöshet
  • Stress
  • Stelhet
  • Spänningshuvudvärk

Olika modeller

Det finns många olika typer av spikmattor och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Generellt säger man att en spikmatta med tätare piggar ger bättre effekt men det kan vara bra att börja med en som är lite glesare. Det finns även mindre mattor och kuddar anpassade för andra delar än ryggen, för användning i till exempel nacke eller fötter.