Därför bör du ha en uppblåsbar paddleboard

En uppblåsbar paddleboard, eller SUP-bräda, har blivit alltmer populär de senaste åren på grund av sin enkelhet och bekvämlighet. Till skillnad från traditionella SUP-brädor som är gjorda av hårt material som trä eller epoxy, är uppblåsbara bräda tillverkade av mjuka material. De kan därför blåsas upp för att skapa en stabil och flytande plattform.

En uppblåsbar bräda är för många människor en utmärkt investering för dem som vill paddla på ett enklare, mer praktiskt och prisvärt sätt. De har flera fördelar. De är till exempel lätta, portabla, stabila och lättanvända. Dessutom är de också både bekväma och miljövänliga. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren paddlare så kan en uppblåsbar paddleboard vara det perfekta valet för att utforska nya spännande vatten och uppleva allt som paddling har att erbjuda.

Fördelar med att använda en uppblåsbar paddleboard

Några av fördelarna med att använda en uppblåsbar paddleboard är till exempel:

 • Portabilitet. Uppblåsbara brädor är lätta och portabla, vilket gör dem lätta att transportera och förvara. De kan enkelt rullas upp och packas ner i en väska. Detta gör det möjligt att ta med dem på till exempel en bilsemester eller på ett flyg.
 • Enkel användning. En uppblåsbar bräda är generellt ganska enkel att använda och kräver inte mycket erfarenhet eller kunskap om paddling. De är också mer stabila än traditionella SUP-brädor och kan hålla sig på ytan även i små vågor.
 • Tar lite utrymme. En uppblåsbar paddleboard tar inte upp mycket utrymme när den inte används. Detta gör det alltså enklare att förvara brädan hemma i en lägenhet eller i ett mindre utrymme.
 • Bekvämlighet. Denna typ av bräda har en mjuk och bekväm yta som gör det mer bekvämt att stå på brädan i längre perioder. Det mjuka materialet minskar också risken för skador om man skulle falla av brädan.
 • Kostnadseffektivt. Uppblåsbara paddleboards är vanligtvis billigare än traditionella SUP-brädor. Det gör dem mer prisvärda för personer som vill ha en lättare bräda utan att betala ett högt pris.
 • Miljövänligt. Uppblåsbara brädor är mer miljövänliga än traditionella SUP-brädor eftersom de kräver mindre råmaterial och producerar mindre avfall vid tillverkning.

Att ta lediga jobb som psykolog har för- och nackdelar

Psykiatrin är en spännande bransch där mycket kretsar kring diagnostisering och behandling av psykisk ohälsa. Även det förebyggande arbetet är en viktig del av branschen och detta arbete är ständigt på tapeten. När du tar ett av de lediga jobb som psykolog som ligger ute kommer du få jobba med att diagnostisera och behandla olika former av just psykisk ohälsa. Det kan till exempel handla om bipolär sjukdom, schizofreni, depression, ångest och liknande.

Många psykologer tycker därför att det är väldigt spännande och givande att jobba inom detta område. Samtidigt kan det även innebära vissa utmaningar för dig som yrkesperson. Här fokuserar vi därför på för- och nackdelarna med att jobba inom detta yrke.

För- och nackdelarna med att ta lediga jobb som psykolog

Det finns förstås både fördelar och nackdelar med att ta något av de lediga jobb som psykolog vilka finns att söka. Till fördelarna hör dessa:

 • Du hjälper dina medmänniskor. En av de största fördelarna med att jobba inom detta yrke är att du på så vis får möjlighet att hjälpa dina medmänniskor på ett påtagligt sätt.
 • Efterfrågan på psykologer är hög. Ett skäl till att många väljer att utbilda sig till psykolog är att efterfrågan på denna kompetens är väldigt hög i vårt land.
 • Du får en hög lön. Med tanke på den höga utbildning som krävs och den stora efterfrågan på psykologer är det fullt naturligt att dessa yrkespersoner tjänar ganska mycket pengar i månadslön.

De möjliga nackdelarna med att jobba inom psykologyrket är följande:

 • Yrket är känslomässigt påfrestande. Det är ingen hemlighet att det kan vara känslomässigt påfrestande att arbeta inom detta yrke. Du jobbar trots allt med något så stort och tungt som psykisk ohälsa och behandlar personer som mår psykiskt dåligt.
 • Det finns ett stigma kring psykisk ohälsa. Det går inte heller att komma ifrån det faktum att det fortfarande finns ett visst stigma kring det här med psykisk ohälsa. Detta kan göra det svårare och mer komplicerat att försöka behandla de patienter som faktiskt lider av dessa besvär.

Men om man väger fördelarna mot nackdelarna finner man ofta att det ändå är värt att ta lediga jobb som psykolog!

Tävlingar i höjdhopp – information och regler

Höjdhopp är en gren som utförs på många tävlingar i friidrottssammanhang, där den tävlande kort och gott ska hoppa över en ribba utan att riva den. På elitnivå går det att tävla i alltifrån SM till OS och reglerna är förstås lika oavsett.

Tävlingar i höjdhopp – inomhus och utomhus

Tävlingar i höjdhopp kan arrangeras både inomhus och utomhus och sett till resultat och världsrekord finns det vissa skillnader på inom- och utomhushoppning. Kanske beror det på miljön – utomhus kan tävlanden påverkas av vädret och inomhus har alla tävlanden samma förutsättningar.

Världsrekorden både inomhus och utomhus har dock stått sig länge. På herrsidan är det kubanen Javier Sotomayor som innehar både inom- och utomhusrekorden på 2,43 respektive 2,45 meter. Inomhusrekordet har inte slagits sedan 1989 och utomhus sattes det senaste rekordet 1993.

På damsidan är det svenskan Kajsa Bergqvist som innehar inomhusrekordet på 2,08 – ett rekord som stått sig sedan 2006. Utomhus är det bulgariskan Stefka Kostadinova som hoppat högst när hon klarade höjden 2,09 år 1987.

Under tävlingar i höjdhopp ges varje tävlande tre försök på varje höjd. Om hopparen misslyckas med samtliga tre försök på en specifik höjd utesluts hopparen från resten av tävlingen. Den senast klarade höjden blir med andra ord dennes bästa resultat för tävlingen.

Det går även att spara sina försök från en höjd till en annan genom att avstå att hoppa en eller flera gånger på någon av höjderna.

Regler

Tävlingar i höjdhopp arrangeras på olika nivåer – på elitnivå går det till exempel att tävla i SM, EM, VM och OS men det finns förstås tävling och mästerskap även på klubbnivå och likande. Reglerna kan förstås skilja sig något beroende på om det är barn eller elitidrottare som tävlar men på det stora hela ser det ungefär likadant ut.

Några av reglerna i vid tävlingar i höjdhopp ser ut så här:

 • Den tävlande måste göra upphoppen med en fot
 • Hopp blir underkänt om ribban inte ligger kvar på grund av deltagarens rörelser under hoppet
 • Hopp kan bli godkänt om ribban faller ner pga yttre påfrestningar – till exempel en vindpust

En tävlande kan även ges ett nytt försök på samma höjd om det finns skäl att tro att ribban har ramlat ner av andra omständigheter än att den tävlande har nuddat den.

Därför bör du gå en HLR utbildning

Cirka 10 000 svenskar drabbas årligen av plötsligt hjärtstopp. Många av dessa fall inträffar utanför sjukhus och detta akuta sjukdomstillstånd får därför ofta en dödlig utgång. Men vi skulle kunna öka överlevnadsgraden dramatiskt om fler personer i vårt land kunde hjärt-lungräddning. Därför bör du gå en HLR utbildning, även om du kanske inte använder metoden i ditt dagliga arbete.

HLR är nämligen en bevisad och livräddande metod. Den involverar bland annat bröstkompressioner vilka säkerställer att blodet flödar till hjärnan och andra viktiga organ. En annan del i hjärt-lungräddning går ut på att säkerställa att blodet är tillräckligt syresatt.

Så om du inte redan är bekväm med att utföra hjärt-lungräddning bör du överväga att gå en HLR utbildning. Nedan berättar vi varför det är så viktigt att du gör detta.

Du kan rädda liv efter att ha gått en HLR utbildning

Det finns goda skäl för dig att utbildas i hjärt-lungräddning:

 • Du lär dig att rädda liv. Människor i alla åldrar kan drabbas av plötsligt hjärtstopp. Tyvärr är detta ett ganska vanligt sjukdomstillstånd som kan drabba även i övrigt friska personer. Därför är sannolikheten hög att du vid ett eller annat tillfälle i livet ges möjligheten att ge hjärt-lungräddning för att rädda ett liv. För att kunna göra detta bör du dock ha gått en HLR utbildning så du vet hur metoden ska utföras.
 • Det är viktigt att du kan metoden innantill och utan. Om du inte har utbildats i hjärt-lungräddning är risken stor att du inte kan utföra HLR på ett korrekt sätt. Om metoden används på ett felaktigt sätt riskerar konsekvenserna att bli förödande. Till exempel kan du orsaka allvarliga skador genom att ge hjärt-lungräddning till en person som egentligen inte är i behov av det. Genom att utbilda dig i metoden kan du vara säker på när du behöver agera och därmed minimera risken för skada.
 • Hjärt-lungräddning behöver utföras skyndsamt. Det kan ofta ta flera minuter från det att du har ringt till SOS Alarm tills dess att ambulans anländer till platsen. En människas vitala organ kan dock bara överleva i cirka fem minuter utan tillräcklig syresättning. Därför tickar klockan snabbt när en person befinner sig i hjärt-lungräddning. Med hjälp av bröstkompressioner och mun mot mun-andning kan du köpa den drabbade värdefulla minuter. Dessa kan i slutändan innebära skillnaden mellan liv och död.

Så kan du lindra din hallux valgus

Hallux valgus är ett tillstånd där stortån är sned och pekar istället mot de andra tårna. Detta kan medföra både tryck och skav på olika tår. Ibland kan också själva tåleden tryckas ut vilket leder till en knöl på sidan av foten. Knölen kan bli röd och irriterad och kan ge upphov till smärta.

Hallux valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna individer. Det förekommer oftare hos kvinnor än män och framträder oftast i medelåldern. Även om man tror att ärftligheten för att få hallux valgus har en stor inverkan, spelar också ett nedsjunket fotvalv och användning av trånga skor in om du drabbas eller inte.

Få hjälp med din hallux valgus

Du kan själv förebygga och lindra dina besvär genom att:

 • Bära rätt sorts skor. Du bör använda mjuka och stadiga skor med mycket plats för foten. Du bör också tänka på om du under dagen behöver byta skor, till exempel om du ska på fest och sedan gå hem. Då kanske du behöver ta med dig ett par extra skor.
 • Använd skoinlägg eller särskilda skosulor. Om du till exempel använder en pelottsula kan du hjälpa till att bygga upp det främre fotvalvet vilket i sin tur kan lindra dina besvär.
 • Skydda tårna. Idag finns en uppsjö av olika sorters skydd som tåspridare, tåringar, tåhuvor och nattstöd som kan ge lindring och skydda mot bland annat blåsor och skavsår. Du finner också olika slags gelskydd som kan lindra och minska trycket från skon.
 • Vårda fötterna. En god och regelbunden fotvård kan hjälpa dig med besvären. Du kan exempelvis mjuka upp förhårdnader, fila och smörja in fötterna med en fotkräm.

Om du har allvarliga problem med din hallux valgus kan det krävas en operation. De flesta behöver dock inte uppsöka en läkare för sina besvär. Genom att börja använda skydd och så vidare så tidigt som möjligt ger du också dina fötter de bästa förutsättningarna för att det inte ska leda till större problem. Om du använder skydd och hjälpmedel ska du använda enligt rekommendation. Du behöver till exempel ha rätt storlek, se till att huden kan andas och är torr samt att det inte sitter för hårt.

Hur och varför används BCAA pulver?

BCAA är ett av en rad olika kosttillskott som används av många som tränar regelbundet. Det består av aminosyror och kommer ofta i pulverform. BCAA pulver finns från många olika tillverkare och i många olika smaker och den som inte vet vad det är kan det också vara svårt att veta vad det kan vara bra för. Lär mer om hur och varför det används i texten nedan.

Vad är BCAA och varför kan det vara bra?

BCAA är en förkortning som står för Branched Chain Amino Acids och på svenska kallas det för grenade aminosyror. Det vanligaste är dock att man kallar det för just BCAA vilket också är samlingsnamnet för dom tre vanligaste aminosyrorna – L-leucin, L-isoleucin och L-valin. Dessa aminosyror kan inte kroppen producera själv och för att få i sig dom behöver det alltså ske via kosten och ett alternativ är då att ta det som tillskott.

Men varför är det då bra? Som dom flesta kanske vet så behövs protein som musklernas främsta byggstenar. Protein i sin tur är uppbyggt av olika sorters aminosyror och det finns ungefär 20 olika sådana – som alla behövs för att bilda protein. Av den anledningen är det många som tränar som har BCAA pulver som tillskott – just för att det fungerar som en byggsten för musklerna.

Så används BCAA pulver

BCAA pulver finns som sagt att hitta från en mängd olika tillverkare och smaker. Även ingredienserna kan skilja sig men dom flesta använder det i samband med träning. Pulvret blandas vanligen ut med vatten och ger en god och för vissa uppiggande effekt.

BCAA pulver kan användas både före, under och efter träning – dels för att bibehålla och öka muskelmassa, dels för att det kan ge en uppiggande effekt, så att man orkar mer under passet. Även veganer kan ha nytta av att ta BCAA pulver som tillskott eftersom dom främsta källorna till aminosyrorna kommer från bland annat:

 • Kött
 • Kyckling
 • Ägg
 • Mejeriprodukter

Även linser, sojaprodukter och olika sorters bröd innehåller ofta fullvärdigt protein men tränar man mycket och inte tror sig få i sig tillräckligt med protein, samt vill förhindra att musklerna bryts ned, kan alltså BCAA pulver fungera som ett bra och effektivt tillskott att ta i samband med träningspassen.

Spikmatta – så fungerar det

Tanken att lägga sig på en spikmatta kanske inte är så lockande för alla men faktum är att det finns många fördelar med att prova. Den har använts i tusentals år och många sjukgymnaster rekommenderar användning med spikmatta både för avkoppling men också för att lätta upp spänningar i kroppen. Läs mer om hur mattorna fungerar och hur dom används på fitnessfrank.com.

Användning av spikmatta

Har man aldrig använt en spikmatta tidigare är det klokt att börja försiktigt. Mattan läggs på ett mjukt underlag, till exempel i sängen eller soffan. Första gångerna kan man ligga på den i 10–15 minuter eftersom det till en början kan kännas lite obehagligt.

Tycker man att det gör väldigt ont går det bra att lägga ett tunt lakan över för att sakta vänja sig vid känslan. Därefter kan man ta bort tyget och öka på tiden efter som att det känns skönt och behagligt. Det går även bra att ha på sig en tunn t-shirt i början men det mest effektiva är att låta bar hud möta mattan.

Vad är det bra för?

När man lägger sig på en spikmatta fördelas kroppens vikt jämt över piggarna. Ett visst tryck uppstår såklart av kroppstyngden och effekten kan liknas vid akupressur, vilket gör att blodcirkulationen ökar, kärlen vidgas och spända muskler lättas upp. Trycket gör också att triggerpunkterna signalerar till hjärnan att frisätta smärtstillande endorfiner.

En spikmatta passar inte bara för personer med spända muskler utan lika väl för den som bara vill ha en avkopplande stund. Endorfinerna som frisätts i kroppen gör att man blir trött och avslappnad vilket perfekt för en stunds återhämtning eller vila.

Det finns inga vetenskapliga studier på om en spikmatta har faktiskt har någon bevisad effekt men det finns många som förespråkar den ändå. Den sägs bland annat kunna vara bra för besvär som:

 • Trötthet
 • Sömnlöshet
 • Stress
 • Stelhet
 • Spänningshuvudvärk

Olika modeller

Det finns många olika typer av spikmattor och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Generellt säger man att en spikmatta med tätare piggar ger bättre effekt men det kan vara bra att börja med en som är lite glesare. Det finns även mindre mattor och kuddar anpassade för andra delar än ryggen, för användning i till exempel nacke eller fötter.

Fixa läkarintyg i Stockholm

Ett läkarintyg går att få på många olika läkarmottagningar runt om i Stockholm. Många mottagningar kan anpassa intyget utifrån dina behov och skapa ett läkarintyg med de uppgifter du behöver för just specifika intyg.

Ett läkarintyg kan behövas av många olika anledningar. Kanske du ska göra en utlandstjänst av något slag och behöver ett läkarintyg för det? Eller så ska du adoptera och behöver ett läkarintyg av den anledningen. Det kan även behövas läkarintyg när du ska söka något slags visum till vissa länder eller när du ska ta något slags certifikat. Så kallat flygcertifikat kräver ett läkarintyg och det gör även dykcertifikat i vissa länder. För ett dykcertifikat så kan det till exempel krävas lungröntgen. En annan anledning för att du behöver ett läkarintyg kan vara av försäkringsskäl. Ditt försäkringsbolag kanske kräver ett läkarintyg av någon anledning.

Olika typer av körkort kräver olika typer av intyg

Men det allra vanligaste området som personer behöver läkarintyg till är nog ändå körkort. När du ska ta körkort behöver du alltid ett synintyg och ibland ett läkarintyg. Runt om i Stockholm finns många olika mottagningar där du kan fixa läkarintyg. För tung lastbil eller buss krävs ett läkarintyg med högre behörighet. I Stockholm finns många läkarmottagningar som kan hjälpa dig att få ett läkarintyg för detta. Om du vill ansöka om taxilegitimation så behöver du ett läkarintyg för körkort.

Oavsett vilken läkarintyg du behöver så kan din mottagning hjälpa dig med det. Priset för ett läkarintyg är svårt att säga eftersom det beror på vilket intyg du behöver och hur mycket tid det tar att sammanställa alla de uppgifter som behövs för just ditt läkarintyg, men ett läkarintyg för högre behörighet brukar landa på runt tusenlappen. Om du har någon kronisk sjukdom som till exempel epilepsi så kan det i vissa fall behövas ett läkarintyg från den läkare som behandlar din sjukdom. Oavsett vilket typ av läkarintyg du behöver och oavsett vad du ska använda det till så kan du vända dig till en mottagning i Stockholm för att få ditt läkarintyg.

Cateringmat i Bromma

Fest eller vernissage, möte eller bröllop. Det finns en rad situationer där man vill slippa att själv stå i köket för att få fram alla portioner som behövs för att alla skall bli mätta. Att anordna kalas oavsett form innebär ett riktigt åtagande där allting skall fungera utan hinder. Det är därför inte ovanligt att man tar in hjälp med vissa bitar av festen. Catering är ett sådant exempel som frekvent används för att få tid att också umgås med gästerna. De flesta maträtter finns att välja bland men vissa klassiker återkommer ständigt. Smörgåstårtor går hem oavsett om man är i Bromma eller någon annanstans. Delvis är det en traditionsbunden rätt och samtidigt kan den omformas för vilket sällskap som helst. En smörgåstårta i Bromma kan med andra ord anpassas för såväl vegetarianer som laktoskänsliga. Innebörden av detta är att man alltid kan ha en rätt som fungerar förutsatt att man är ute i god tid med sin beställning.

Även som bättre fika

Det är inte alltid man har tid eller utrymme för en traditionell lunch i ordets rätta bemärkelse. Ibland krävs någonting snabbt, festligt och smakrikt som är färdigt att servera. Det finns allehanda brickor med kallskuret, sallader och pajer för den som vill duka upp ett stort urval rätter. Flertalet cateringföretag har ansträngt sig för att kunna fylla även de största och mest prominenta dukningarna. Andra har valt att specialisera sig på ett visst område. Vill man ha smörgåstårta levererad till en fest i Bromma eller någon del av världen, kan man ofta hitta vad man söker genom en snabb frågeställning.

Att beställa smörgåstårta i Bromma är inte någon konst. Det går att få vad helst man söker om man har lite framförhållning. Detta skall dock inte överdrivas och det finns cateringföretag i Bromma med omnejd som med kort varsel kan ordna smörgåstårtor och andra festliga anrättningar. Är man ute i god tid ökar dock chanserna för att man skall kunna få just det man vill i rätt tid. Här finns en länk till ett företag som jobbar fokuserat med smörgåstårtor i Bromma och andra stadsdelar.

Vilken barncykel ska jag köpa till mitt barn?

Vilken barncykel ska jag köpa till mitt barn?

Om du är på jakt efter en ny cykel till din dotter eller son, behöver du säkerställa att du skaffar dem den allra bästa barncykeln för ditt barn (och din plånbok). Det finns flera olika cyklar att välja mellan, däribland balanscyklar, vanliga barncyklar med pedaler, BMX-cyklar, mountainbikes, hybridcyklar, racercyklar m.fl. Det är viktigt att du köper en cykel som lämpar sig väl för ditt barns ålder och dess syften med cyklingen. Detta betyder att den cykel du bör köpa kan vara en annan än den som barnet faktiskt vill ha.

Här går vi som hastigast igenom några av de sorters cyklar som finns att tillgå, vilket gör att du förhoppningsvis kan välja den barncykel som passar just ditt barn bäst. Vi börjar med cyklar för de allra minsta barnen och rör oss uppåt i åldrarna.

Balanscyklar och cyklar med stödhjul

För det allra minsta barnet bör du titta på en balanscykel (en cykel som saknar pedaler). Denna typ av barncykel är lämplig för barn från 2 år och uppåt. Balanscyklar har på senare år blivit allt mer populära och vinner mark från cyklar med stödhjul som den cykel föräldrar lär sina barn att cykla på. Vi rekommenderar att du köper en balanscykel snarare än en barncykel med stödhjul, eftersom detta kommer påskynda ditt barns förmåga att lära sig cykla.

Första barncykeln med pedaler

När ditt barn börjar trampa på pedalerna, vill du köpa en barncykel som inte är alltför komplicerad. Undvik dämpning, växlar och “bockastyre” så kommer barnet känna sig mer bekväm på sin cykel. De flesta barncyklar på 14-18 tum är enväxlade av just denna anledning. Såvida ditt barn inte är en väldigt duktig cyklist bör du hålla det enkelt i denna ålder.

Det finns förstås även andra saker att ta hänsyn till vid köp av barncykel för mindre barn, bland annat cykelns vikt. Om du köper en väldigt tung cykel kan det vara svårt för barnet att hantera den. Försök därför att hålla nere vikten genom att välja en lättare ram och undvika onödiga funktioner såsom dämpning och växlar.