Så kan du lindra din hallux valgus

Hallux valgus är ett tillstånd där stortån är sned och pekar istället mot de andra tårna. Detta kan medföra både tryck och skav på olika tår. Ibland kan också själva tåleden tryckas ut vilket leder till en knöl på sidan av foten. Knölen kan bli röd och irriterad och kan ge upphov till smärta.

Hallux valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna individer. Det förekommer oftare hos kvinnor än män och framträder oftast i medelåldern. Även om man tror att ärftligheten för att få hallux valgus har en stor inverkan, spelar också ett nedsjunket fotvalv och användning av trånga skor in om du drabbas eller inte.

Få hjälp med din hallux valgus

Du kan själv förebygga och lindra dina besvär genom att:

 • Bära rätt sorts skor. Du bör använda mjuka och stadiga skor med mycket plats för foten. Du bör också tänka på om du under dagen behöver byta skor, till exempel om du ska på fest och sedan gå hem. Då kanske du behöver ta med dig ett par extra skor.
 • Använd skoinlägg eller särskilda skosulor. Om du till exempel använder en pelottsula kan du hjälpa till att bygga upp det främre fotvalvet vilket i sin tur kan lindra dina besvär.
 • Skydda tårna. Idag finns en uppsjö av olika sorters skydd som tåspridare, tåringar, tåhuvor och nattstöd som kan ge lindring och skydda mot bland annat blåsor och skavsår. Du finner också olika slags gelskydd som kan lindra och minska trycket från skon.
 • Vårda fötterna. En god och regelbunden fotvård kan hjälpa dig med besvären. Du kan exempelvis mjuka upp förhårdnader, fila och smörja in fötterna med en fotkräm.

Om du har allvarliga problem med din hallux valgus kan det krävas en operation. De flesta behöver dock inte uppsöka en läkare för sina besvär. Genom att börja använda skydd och så vidare så tidigt som möjligt ger du också dina fötter de bästa förutsättningarna för att det inte ska leda till större problem. Om du använder skydd och hjälpmedel ska du använda enligt rekommendation. Du behöver till exempel ha rätt storlek, se till att huden kan andas och är torr samt att det inte sitter för hårt.

Hur och varför används BCAA pulver?

BCAA är ett av en rad olika kosttillskott som används av många som tränar regelbundet. Det består av aminosyror och kommer ofta i pulverform. BCAA pulver finns från många olika tillverkare och i många olika smaker och den som inte vet vad det är kan det också vara svårt att veta vad det kan vara bra för. Lär mer om hur och varför det används i texten nedan.

Vad är BCAA och varför kan det vara bra?

BCAA är en förkortning som står för Branched Chain Amino Acids och på svenska kallas det för grenade aminosyror. Det vanligaste är dock att man kallar det för just BCAA vilket också är samlingsnamnet för dom tre vanligaste aminosyrorna – L-leucin, L-isoleucin och L-valin. Dessa aminosyror kan inte kroppen producera själv och för att få i sig dom behöver det alltså ske via kosten och ett alternativ är då att ta det som tillskott.

Men varför är det då bra? Som dom flesta kanske vet så behövs protein som musklernas främsta byggstenar. Protein i sin tur är uppbyggt av olika sorters aminosyror och det finns ungefär 20 olika sådana – som alla behövs för att bilda protein. Av den anledningen är det många som tränar som har BCAA pulver som tillskott – just för att det fungerar som en byggsten för musklerna.

Så används BCAA pulver

BCAA pulver finns som sagt att hitta från en mängd olika tillverkare och smaker. Även ingredienserna kan skilja sig men dom flesta använder det i samband med träning. Pulvret blandas vanligen ut med vatten och ger en god och för vissa uppiggande effekt.

BCAA pulver kan användas både före, under och efter träning – dels för att bibehålla och öka muskelmassa, dels för att det kan ge en uppiggande effekt, så att man orkar mer under passet. Även veganer kan ha nytta av att ta BCAA pulver som tillskott eftersom dom främsta källorna till aminosyrorna kommer från bland annat:

 • Kött
 • Kyckling
 • Ägg
 • Mejeriprodukter

Även linser, sojaprodukter och olika sorters bröd innehåller ofta fullvärdigt protein men tränar man mycket och inte tror sig få i sig tillräckligt med protein, samt vill förhindra att musklerna bryts ned, kan alltså BCAA pulver fungera som ett bra och effektivt tillskott att ta i samband med träningspassen.

Spikmatta – så fungerar det

Tanken att lägga sig på en spikmatta kanske inte är så lockande för alla men faktum är att det finns många fördelar med att prova. Den har använts i tusentals år och många sjukgymnaster rekommenderar användning med spikmatta både för avkoppling men också för att lätta upp spänningar i kroppen. Läs mer om hur mattorna fungerar och hur dom används på fitnessfrank.com.

Användning av spikmatta

Har man aldrig använt en spikmatta tidigare är det klokt att börja försiktigt. Mattan läggs på ett mjukt underlag, till exempel i sängen eller soffan. Första gångerna kan man ligga på den i 10–15 minuter eftersom det till en början kan kännas lite obehagligt.

Tycker man att det gör väldigt ont går det bra att lägga ett tunt lakan över för att sakta vänja sig vid känslan. Därefter kan man ta bort tyget och öka på tiden efter som att det känns skönt och behagligt. Det går även bra att ha på sig en tunn t-shirt i början men det mest effektiva är att låta bar hud möta mattan.

Vad är det bra för?

När man lägger sig på en spikmatta fördelas kroppens vikt jämt över piggarna. Ett visst tryck uppstår såklart av kroppstyngden och effekten kan liknas vid akupressur, vilket gör att blodcirkulationen ökar, kärlen vidgas och spända muskler lättas upp. Trycket gör också att triggerpunkterna signalerar till hjärnan att frisätta smärtstillande endorfiner.

En spikmatta passar inte bara för personer med spända muskler utan lika väl för den som bara vill ha en avkopplande stund. Endorfinerna som frisätts i kroppen gör att man blir trött och avslappnad vilket perfekt för en stunds återhämtning eller vila.

Det finns inga vetenskapliga studier på om en spikmatta har faktiskt har någon bevisad effekt men det finns många som förespråkar den ändå. Den sägs bland annat kunna vara bra för besvär som:

 • Trötthet
 • Sömnlöshet
 • Stress
 • Stelhet
 • Spänningshuvudvärk

Olika modeller

Det finns många olika typer av spikmattor och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Generellt säger man att en spikmatta med tätare piggar ger bättre effekt men det kan vara bra att börja med en som är lite glesare. Det finns även mindre mattor och kuddar anpassade för andra delar än ryggen, för användning i till exempel nacke eller fötter.

Fixa läkarintyg i Stockholm

Ett läkarintyg går att få på många olika läkarmottagningar runt om i Stockholm. Många mottagningar kan anpassa intyget utifrån dina behov och skapa ett läkarintyg med de uppgifter du behöver för just specifika intyg.

Ett läkarintyg kan behövas av många olika anledningar. Kanske du ska göra en utlandstjänst av något slag och behöver ett läkarintyg för det? Eller så ska du adoptera och behöver ett läkarintyg av den anledningen. Det kan även behövas läkarintyg när du ska söka något slags visum till vissa länder eller när du ska ta något slags certifikat. Så kallat flygcertifikat kräver ett läkarintyg och det gör även dykcertifikat i vissa länder. För ett dykcertifikat så kan det till exempel krävas lungröntgen. En annan anledning för att du behöver ett läkarintyg kan vara av försäkringsskäl. Ditt försäkringsbolag kanske kräver ett läkarintyg av någon anledning.

Olika typer av körkort kräver olika typer av intyg

Men det allra vanligaste området som personer behöver läkarintyg till är nog ändå körkort. När du ska ta körkort behöver du alltid ett synintyg och ibland ett läkarintyg. Runt om i Stockholm finns många olika mottagningar där du kan fixa läkarintyg. För tung lastbil eller buss krävs ett läkarintyg med högre behörighet. I Stockholm finns många läkarmottagningar som kan hjälpa dig att få ett läkarintyg för detta. Om du vill ansöka om taxilegitimation så behöver du ett läkarintyg för körkort.

Oavsett vilken läkarintyg du behöver så kan din mottagning hjälpa dig med det. Priset för ett läkarintyg är svårt att säga eftersom det beror på vilket intyg du behöver och hur mycket tid det tar att sammanställa alla de uppgifter som behövs för just ditt läkarintyg, men ett läkarintyg för högre behörighet brukar landa på runt tusenlappen. Om du har någon kronisk sjukdom som till exempel epilepsi så kan det i vissa fall behövas ett läkarintyg från den läkare som behandlar din sjukdom. Oavsett vilket typ av läkarintyg du behöver och oavsett vad du ska använda det till så kan du vända dig till en mottagning i Stockholm för att få ditt läkarintyg.

Cateringmat i Bromma

Fest eller vernissage, möte eller bröllop. Det finns en rad situationer där man vill slippa att själv stå i köket för att få fram alla portioner som behövs för att alla skall bli mätta. Att anordna kalas oavsett form innebär ett riktigt åtagande där allting skall fungera utan hinder. Det är därför inte ovanligt att man tar in hjälp med vissa bitar av festen. Catering är ett sådant exempel som frekvent används för att få tid att också umgås med gästerna. De flesta maträtter finns att välja bland men vissa klassiker återkommer ständigt. Smörgåstårtor går hem oavsett om man är i Bromma eller någon annanstans. Delvis är det en traditionsbunden rätt och samtidigt kan den omformas för vilket sällskap som helst. En smörgåstårta i Bromma kan med andra ord anpassas för såväl vegetarianer som laktoskänsliga. Innebörden av detta är att man alltid kan ha en rätt som fungerar förutsatt att man är ute i god tid med sin beställning.

Även som bättre fika

Det är inte alltid man har tid eller utrymme för en traditionell lunch i ordets rätta bemärkelse. Ibland krävs någonting snabbt, festligt och smakrikt som är färdigt att servera. Det finns allehanda brickor med kallskuret, sallader och pajer för den som vill duka upp ett stort urval rätter. Flertalet cateringföretag har ansträngt sig för att kunna fylla även de största och mest prominenta dukningarna. Andra har valt att specialisera sig på ett visst område. Vill man ha smörgåstårta levererad till en fest i Bromma eller någon del av världen, kan man ofta hitta vad man söker genom en snabb frågeställning.

Att beställa smörgåstårta i Bromma är inte någon konst. Det går att få vad helst man söker om man har lite framförhållning. Detta skall dock inte överdrivas och det finns cateringföretag i Bromma med omnejd som med kort varsel kan ordna smörgåstårtor och andra festliga anrättningar. Är man ute i god tid ökar dock chanserna för att man skall kunna få just det man vill i rätt tid. Här finns en länk till ett företag som jobbar fokuserat med smörgåstårtor i Bromma och andra stadsdelar.

Vilken barncykel ska jag köpa till mitt barn?

Vilken barncykel ska jag köpa till mitt barn?

Om du är på jakt efter en ny cykel till din dotter eller son, behöver du säkerställa att du skaffar dem den allra bästa barncykeln för ditt barn (och din plånbok). Det finns flera olika cyklar att välja mellan, däribland balanscyklar, vanliga barncyklar med pedaler, BMX-cyklar, mountainbikes, hybridcyklar, racercyklar m.fl. Det är viktigt att du köper en cykel som lämpar sig väl för ditt barns ålder och dess syften med cyklingen. Detta betyder att den cykel du bör köpa kan vara en annan än den som barnet faktiskt vill ha.

Här går vi som hastigast igenom några av de sorters cyklar som finns att tillgå, vilket gör att du förhoppningsvis kan välja den barncykel som passar just ditt barn bäst. Vi börjar med cyklar för de allra minsta barnen och rör oss uppåt i åldrarna.

Balanscyklar och cyklar med stödhjul

För det allra minsta barnet bör du titta på en balanscykel (en cykel som saknar pedaler). Denna typ av barncykel är lämplig för barn från 2 år och uppåt. Balanscyklar har på senare år blivit allt mer populära och vinner mark från cyklar med stödhjul som den cykel föräldrar lär sina barn att cykla på. Vi rekommenderar att du köper en balanscykel snarare än en barncykel med stödhjul, eftersom detta kommer påskynda ditt barns förmåga att lära sig cykla.

Första barncykeln med pedaler

När ditt barn börjar trampa på pedalerna, vill du köpa en barncykel som inte är alltför komplicerad. Undvik dämpning, växlar och “bockastyre” så kommer barnet känna sig mer bekväm på sin cykel. De flesta barncyklar på 14-18 tum är enväxlade av just denna anledning. Såvida ditt barn inte är en väldigt duktig cyklist bör du hålla det enkelt i denna ålder.

Det finns förstås även andra saker att ta hänsyn till vid köp av barncykel för mindre barn, bland annat cykelns vikt. Om du köper en väldigt tung cykel kan det vara svårt för barnet att hantera den. Försök därför att hålla nere vikten genom att välja en lättare ram och undvika onödiga funktioner såsom dämpning och växlar.

Välvårdat skägg

Fler och fler män väljer idag att odla skägg och mustasch. I takt med att fler män låter skägget växa så ökar också de skäggvårdande produkterna på marknaden. Det är viktigt att ditt skägg rengörs ofta för att det ska se välvårdat ut. Det är annars lätt att smuts och matrester blir kvar. Många män använder därför skäggtvål. Det är en tvål i fast form som är speciellt utvecklad för de grova hårstrån som finns i skägget. Den rengör skägget på ett skonsamt sätt samtidigt som skägget återfuktas. Resultatet blir ett mjukt skägg med en vacker lyster.

Färga skägget

Man kan ha manga olika anledningar till att vilja färga sitt skägg. Kanske vill man inte ha grå hårstrån, kanske vill man att huvudhåret och ansiktshåret ska matcha varandra bättre eller så gillar man helt enkelt inte den färg som man har på skägget. När du valt skäggfärg så stryker du på färgen i skägget. Man brukar behöva vänta cirka fem minuter för att bli av med gråa hårstrån och sju minuter för att ändra färg på hela skägget. När färgen verkat färdigt så tvättar man bort den färg som finns kvar med fingertopparna. Skägget får också en extra glans med skäggfärg.

Vad är en skäggborste?

En skäggborste är ett utmärkt redskap i din skäggvård. Den tar bort smuts och damm från skägget och hjälper dig också att fördela de oljor som finns naturligt i din skäggbotten över hela skägget. Med en skäggborste så slipper man tovor och knutar i skägget och den stimulerar hårsäckarna.

Skäggbortsen får skägget att ligga snyggare och ser mer välvårdat ut. Det finns mjuka skäggborstar för kort skägg och styva skäggborstar för kort skägg. Naturligtvis förutsätts en vass rakkniv för att rakningen skall bli säker och effektiv. Man kan undvika en uppsjö problem genom att vara noga i fråga om rakkniven.

Skäggolja gör ditt skägg mjukt

Oavsett hur långt ditt skägg är så ska du alltid använda skäggolja. Skäggolja består av essentiella oljor som är fulla av vitaminer och den ultimata produkten för skäggvård. Den gör underverk för torr skäggbotten och tillför näring som ditt skägg behöver samtidigt som den ger elasticitet till huden. Ditt skägg blir mjukt och följsamt och mycket enklare att reda ut. Om du lider av klåda och irritation så hjälper skäggolja. Skäggolja är också viktigt för hygienen eftersom den tar bort eventuella svampar och gör att du får ett friskt, jämnt och glänsande skägg.

Underhållning i rörelse

Att boka artister och annan underhållning kräver god insikt i vad besökarna vill ha. Det är viktigt att man hittar en bra balans så alla känner sig bekväma och så att den underhållning man bokat också leder till det resultat och den uppskattning man önskar. Dans och performance är någonting som blivit allt ovanligare vid mindre tillställningar. Vi har större erfarenhet av att se dans i bakgrunden under större scenshower än på restauranger och mindre fester. Förr var det tvärtom och det finns många exempel på stunder då hovet anställt egna dansare. Detta var dock en tid sedan.

Dansen är någonting unikt när det kommer till underhållning. Dels kan man titta på skickliga dansare som framför sina verk, medan många också uppskattar att själva få dansa. Även om det inte rör sig om samma typ av musik eller danssteg, är det ändå fråga om att röra sig och att känna musik i kroppen. Det är inte för inte som det finns så många dansgolv runt om på nattklubbar och logar.

Hälsosam livsstil

Att man bör röra på sig är en självklarhet för många. Det finns otaliga alternativ när man talar om motion och friskvård även om det i grunden rör sig om att man skall hålla igång och få pulsen att slå rejält. Vill man redan tidigt lägga grunden för en vardaglig motion och en hälsosam livsstil, kan man hänge sig åt dansen. Det är få som uppfattar det som någonting tråkigt och tungt. Istället söker sig de flesta till dans för att roa sig och för att umgås med människor. En motionsform som man uppskattar att utöva såväl under kvällar som på dagtid och lediga stunder, är kanske också den träning som man gör mest av och som då kan bidra till riktigt bra resultat när det kommer till hälsa.

Hur man väljer bantningspiller

Hur man väljer bantningspiller

Har du länge försökt gå ner i vikt men sitter fortfarande med dina extra kilon? Beroende på din kroppstyp så kan det vara mer utmanande att gå ner i vikt. Till din hjälp finns bantningspiller, men du ska läsa på innan du väljer vilka du tar. Även fast det finns många olika som verkar på diverse sätt, så finns det även piller som inte verkar alls.

Olika typer

Bantningspiller är mycket mer än bara en tablett. Det finns olika typer som har en viss effekt på din kropp och dess sätt att fungera. Dessa inkluderar:

 • Piller med hungerdämpande effekt
 • Fettcellkrympare
 • Fettförbrännare
 • Piller för detox
 • Piller som bygger muskler
 • Fettblockerare
 • Gi-sänkare
 • Prestationhöjare

Fettförbrännande piller

Hur hittar du rätt? Ett problem bakom svårigheter att gå ner i vikt är låg ämnesomsättning. Genom att ta bantningspiller som har en fettförbrännande effekt så får du som har en låg ämnesomsättning och ofta fryser en bra boost i systemet. Det finns olika ämnen som skapar detta, exempelvis Synefrin.

Hungerdämpande piller

En vanlig orsak till övervikt är småätande. Dvs frestelsen att äta då och då från kylskåpet, eller unna sig sötsaker lite för ofta. Hungern, sötsuget eller även ”cravings” är en ständig utmaning när man skall lägga om sin diet för att komma i bättre form. Hungerdämpande ämnen har en svällande effekt i magsäcken som får dig att känna dig belåten. Det hjälper dig också att hålla dig mätt längre när du ätit.

Hämma fettcellernas tillväxt

Hallonketoner har i studier visat öka fettnedbrytningen och minskar även fettinlagringen i och med att det har en hämmande effekt på att fettcellerna växer till sig och förökar sig. Ämnet finns naturligt i hallon och spelar in en roll på nivåerna av Adiponectin. Detta är ett hormon som påverkar matsmältningen och nedbrytningen av fett. Denna bantningspill passar generellt alla som vill gå ner i vikt.

Fettblockerare

Denna typ av bantningspiller kan förklaras bildligt med hjälp av en tvättsvamp. Du äter den innan du äter mat, och därpå så suger den upp fettet i kosten, och kommer sedan ut ur kroppen igen på naturligt vis. Dessa piller passar särskilt dig som försöker dra ner på kalorier. Precis som vid hungerdämpande piller så håller dessa dig även mätt längre med hjälp av en geléaktig substans i magen. Dessa piller fungerar fysiskt på din kost och kan även passa dig som är skeptisk till bantningspiller.

Gör ditt test hemma

Du kan, om du så önskar, beställa ett självtest och utföra ditt klamydiatest hemma. Innan du använder ett självtest, bör du säkerställa att testet är förseglat, att dess förpackning inte har skadats och att självtestets utgångsdatum inte har passerats. Värt att notera är att inget självtest, inklusive klamydiatest för hemmabruk, med 100 procents tillförlitlighet kan garantera att du har eller inte har ett visst sjukdomstillstånd. Dagens test är dock väldigt tillförlitliga och kan ofta ge ett korrekt svar.

Du som tror att du kan ha smittats av en könssjukdom bör låta dig testas, så du vid behov kan påbörja din behandling snarast möjligt och få den medicinska rådgivning du kan tänkas behöva. Om du gör ett klamydiatest hemma och resultatet av detta är positivt, är det viktigt att du kontaktar sjukvården snarast möjligt för att behandla sjukdomen.

Så utför du ett klamydiatest hemma

Det enda sättet att ta reda på huruvida man har klamydia eller inte är att låta sig testas. Oavsett om du har symptom på sjukdomen eller inte kan du testas för den. Om du är ung och sexuellt aktiv, bör du testa dig regelbundet (åtminstone en gång per år eller när du byter sexuell partner), eftersom du då tillhör en riskgrupp för klamydia. Du kan antingen låta dig testas av medicinsk personal eller göra ett klamydiatest hemma.

Det finns framförallt två metoder som används för att samla ett prov: genom ett svabbprov eller genom ett urinprov. Vid ett svabbprov används en liten bomullspinne för att samla in provet från det område som kan vara smittat, till exempel insidan av vagina eller anus. Ett eventuellt urinprov bör lämpligtvis utföras efter åtminstone en till två timmar sedan du senast urinerade. Män bes oftast om ett urinprov, medan kvinnor bes om antingen ett urinprov eller ett svabbprov från insidan av vaginan. När du gör ett klamydiatest hemma består detta vanligtvis av ett svabbprov.

Resultatet från klamydiatestet kommer vanligtvis inom en till två veckor. Om du sannolikt har klamydia, till exempel om du har symptom på sjukdomen eller din partner har diagnostiserats med denna och du har haft oskyddat sex med denne, kan det vara en bra idé att påbörja behandlingen innan du får provsvaret.