Vilken barncykel ska jag köpa till mitt barn?

Vilken barncykel ska jag köpa till mitt barn?

Om du är på jakt efter en ny cykel till din dotter eller son, behöver du säkerställa att du skaffar dem den allra bästa barncykeln för ditt barn (och din plånbok). Det finns flera olika cyklar att välja mellan, däribland balanscyklar, vanliga barncyklar med pedaler, BMX-cyklar, mountainbikes, hybridcyklar, racercyklar m.fl. Det är viktigt att du köper en cykel som lämpar sig väl för ditt barns ålder och dess syften med cyklingen. Detta betyder att den cykel du bör köpa kan vara en annan än den som barnet faktiskt vill ha.

Här går vi som hastigast igenom några av de sorters cyklar som finns att tillgå, vilket gör att du förhoppningsvis kan välja den barncykel som passar just ditt barn bäst. Vi börjar med cyklar för de allra minsta barnen och rör oss uppåt i åldrarna.

Balanscyklar och cyklar med stödhjul

För det allra minsta barnet bör du titta på en balanscykel (en cykel som saknar pedaler). Denna typ av barncykel är lämplig för barn från 2 år och uppåt. Balanscyklar har på senare år blivit allt mer populära och vinner mark från cyklar med stödhjul som den cykel föräldrar lär sina barn att cykla på. Vi rekommenderar att du köper en balanscykel snarare än en barncykel med stödhjul, eftersom detta kommer påskynda ditt barns förmåga att lära sig cykla.

Första barncykeln med pedaler

När ditt barn börjar trampa på pedalerna, vill du köpa en barncykel som inte är alltför komplicerad. Undvik dämpning, växlar och “bockastyre” så kommer barnet känna sig mer bekväm på sin cykel. De flesta barncyklar på 14-18 tum är enväxlade av just denna anledning. Såvida ditt barn inte är en väldigt duktig cyklist bör du hålla det enkelt i denna ålder.

Det finns förstås även andra saker att ta hänsyn till vid köp av barncykel för mindre barn, bland annat cykelns vikt. Om du köper en väldigt tung cykel kan det vara svårt för barnet att hantera den. Försök därför att hålla nere vikten genom att välja en lättare ram och undvika onödiga funktioner såsom dämpning och växlar.