Hur fungerar cykelhjälmar?

Cykelhjälmen är den del av din utrustning som sitter på huvudet, men hjälmen är någonting som många sällan tänker på. Den har visserligen ingenting med din cykel att göra men den kan rädda livet på dig och kostar inte mer än ett klädesplagg. Även om våra cykelhjälmar har en något undanskymd roll har de visat sig kunna utgöra skillnaden mellan huruvida du överlever en krock eller inte. Dagens moderna cykelhjälmar lägger lika stor vikt vid utseende och prestanda som vid säkerhet, och även om endast barn och ungdomar under 15 år behöver bära cykelhjälm enligt lag bör du som vuxen välja hjälm med omsorg.

Så skyddar cykelhjälmar våra huvuden

Cykelhjälmens främsta syfte är att skydda ditt huvud om du skulle vara inblandad i en trafikolycka, eller till exempel falla av din mountainbike i spåret. För att ge denna skyddande effekt behöver din hjälm kunna absorbera den energi som uppstår när du slår huvudet i marken, genom att fördela stöten. För att cykelhjälmar ska kunna göra detta tillverkas de av ett polystyrenskum som pressas samman vid en stöt och därmed dämpar denna och fördelar kraften. Detta skum kan lätt gå sönder, vilket är anledningen till att cykelhjälmar har ett hårt yttre skal. Detta sitter på utsidan av cykelhjälmen för att hålla ihop skummet.

Det yttre skalet låter dessutom cykelhjälmen glida mot marken och förebygger på så sätt rörelser som kan skada din nacke. Det ger dessutom ett skyddande lager mot punkteringsskador som skummet inte skulle kunna skydda lika bra mot. De flesta yttre skal på cykelhjälmar tillverkas av plast men det finns även dyrare varianter som är gjorda av kolfiber, vilka ger en lägre vikt och ett ökat skydd.

En cykelhjälm bör hålla sig på plats utan att du använder hakremmen, men remmen är nödvändig för att förhindra att hjälmen flyttar sig om ditt huvud snabbt ändrar riktning eller utsätts för en stöt. Utöver det inre skummet och det yttre skalet innehåller cykelhjälmar även vaddering på insidan av hjälmen, men detta är endast till för din komfort och har ingen skyddande effekt. Extra vaddering kan även användas för att justera passformen.