Rakkniv för traditionell rakning

Rakkniv för traditionell rakning

När du ska raka dig på traditionellt vis är det viktigaste verktyget din rakkniv. Du bör inte vara snål och köpa den billigaste rakkniven. Du vill trots allt inte ha den billigaste utan den bästa. En dålig rakkniv kommer i slutändan bara innebära problem för dig. Den kommer irritera din hud och orsaka sår som kommer irritera dig så länge du använder kniven. En rakkniv av hög kvalitet är istället ett rent nöje att använda. Om du underhåller en bra kniv kommer den hålla i flera år. Det kan till och med vara så att din sonson en vacker dag får nytta av den.

Du kan välja mellan att köpa en ny eller begagnad rakkniv.  En använd kniv har förmodligen defekter på bladet som gör att den behöver slipas av ett proffs. Att restaurera bladet kommer kosta dig en slant, men samtidigt skona ditt ansikte. En ny rakkniv kan du köpa i en specialiserad butik på nätet. Du kan med fördel välja att köpa en med förslipad blad som är redo att användas så fort du packat upp kniven.

Att tänka på när du ska köpa en rakkniv

När du letar efter en bra rakkniv bör du ha följande saker i åtanke:

  • Kontrollera stålets kvalitet. En bra rakkniv är vassare än en med sämre stål.
  • När du väljer rakkniv bör du även tänka på bladets bredd. Du bör inte välja en kniv som är alltför bred. En lagom bred rakkniv är enklare att kontrollera och följer ditt ansiktes konturer på ett bättre sätt än en bredare kniv.
  • Du bör också bestämma dig för vilken typ av blad du vill ha. Vissa är avrundade medan andra är skarpa. En rakkniv med skarpt blad kan enklare orsaka sår i ditt ansikte så det kan vara bra att välja en med rundad spets.

När man med hjälp av ett mikroskop tittar närmare på en rakknivs kant ser man att den består av flera punkter som tillsammans utgör en sågtand. När din rakkniv blir slö är dessa tänder inte längre regelbundna och pekar åt olika håll. Genom att slipa bladet kan du återställa dessa tänder, och därmed bladet, till deras ursprungliga skick.